Hvorfor leser vi?

Vanligvis leser vi ikke skjønnlitteratur kun for å tilegne oss skriftspråket. Vi leser for underholdningens skyld. Vi leser for å få ståpels, for å le og gråte eller bli forundret. Kanskje kan vi si at vi leser for å bli en annen enn den vi er for en liten stund. Kort sagt leser vi for å nyte litteraturen og leve oss inn i det den forteller om. Barnebokforfatteren Maria Parr, sier det så fint (Klassekampen 13. januar 2018, s. 38-40):

”Barn må få gjøre konsekvensløse erfaringer. Det handler om at du får oppleve å være lei deg uten at det har skjedd noe trist, at du kan bli redd uten at det har skjedd noe skummelt – å gå gjennom alle de følelsene uten at det nødvendigvis har skjedd deg noe. Det gjør verden rikere og større, og du møter både andre perspektiver og erfaringer du kan speile deg i.”

Bøker og lesning er noe alle barn trenger. Vi leser altså ikke bare for å lære oss noe, eller trene språk. Lesningens verdi ligger i tolkningsmulighetene for leseren. Personalets jobb er å åpne veien inn i de litterære landskapene for barna og gi dem evner og muligheter til å ferdes i dem. Det er der leseopplevelsen ligger! Vi ønsker dere lykke til med mange gode, bok og språkrike stunder med barna og bøkene i Polylino appen.